custom_html_banner1
GENEALOGISCH
ONDERZOEK
Start Genealogie Bronnen Methodes Lopend onderzoek Achtergronden Wijzigingen
terug naar boven ▴ Genealogie Platforms ▾ Centrale Databanken ▾ Regionale Databanken ▾ Genealogie Websites ▾ Naamkunde ▾ Topografie ▾ Historische Context ▾ volgende pagina ▸
⌧ fullscreen aan/uit ⏪ start pagina ⏩ familie Clement ⏩ familie Boogerd ⏩ familie Bomas ⏩ familie Meijer ✍ impressum
Websites
Het is niet te doen een compleet en up-to-date overzicht te geven van alle bruikbare websites. Het aanbod van specialistische websites van historische organistaties en verenigingen is enorm. Behalve dat veranderd het aanbod ook voortdurend. Er komen websites bij, maar er verdwijnen ook goede websites. Bijvoorbeeld de zeer bruikbare diensten van watwaswaar.nl en zoekakten.nl zijn voorgoed verdwenen. Ik heb mijn best gedaan om een lijst te maken van de essentiele en bijzonder waardevolle websites, op allerlei gebied. Alles bij elkaar is dit wel zo'n beetje alles wat je nodig hebt. En dan is er altijd nog google.
GENEALOGIE PLATFORMS [ online-diensten waar genealogen hun werk delen met anderen ]


Genealogieonline [ open in nieuw venster ]
Een geavanceerd en deel gratis genealogieplatform. Hier kunnen onderzoekers hun werk delen met het publiek. Er zijn slimme controlefuncties die de gebruiker attendeerd op hiaten, tegenstrijdigheden, fouten, afwijkingen met het werk van andere onderzoekers etc. Verder doet het programma automatisch suggesties voor ontbrekende gegevens, compleet met links naar scans van de betreffende bronnen. Het gebruikt hiervoor het datasysteem van Open Archieven. Daarnaast heeft genealogieonline een forum waar gebruikers onderzoeksvragen kunnen stellen aan medegebruikers.
StamboomNederland [ open in nieuw venster ]
Een genealogieplatform van het Centraal Bureau Genealogie. Op zich lijkt het een goede en betrouwbare dienst, ik heb geen ervaring ermee. Slechts een of twee keer ben ik in zoeksessies terechtgekomen bij gegevens van deze dienst, wat er op duidt dat deze nog weinig wordt gebruikt.
Geneanet [ open in nieuw venster ]
Een internationaal deel gratis genealogieplatform. Deze iets oudere dienst is opgezet door genealogen, en heeft een groot bestand aan gegevens. Nadeel van deze dienst is dat je een betaald abonnement moet hebben om deze gegevens te kunnen inzien. Deze dienst heeft ook niet de geïntegreerde bronfuncties van Genealogieonline.
MyHeritage [ open in nieuw venster ]
Een internationaal betaald genealogieplatform. Deze dienst is er nog niet zo heel lang, maar is snel gegroeid door intensieve marketing. Deze site biedt mogelijkheid familiepagina's te maken, en daar alle betrokkenen bij uit te nodigen. Zo ontstaat een interactief netwerk van betrokkenen. Voordeel van deze dienst is de mogelijkheid smart-matches eenvoudig over te nemen. Dit kan ook als een nadeel worden gezien, omdat dit de drempel verlaagd om zonder nadere controle groepen namen te importeren. Dit werkt systematische fouten in de hand. Een grote aantrekkingskracht van deze dienst is ook de DNA-test integratie en DNA-match zoeker: de dienst brengt mensen met elkaar in contact die een gelijkenis hebben in hun DNA.
De grafische rapporten en interactieve opties zijn beperkt.

Nadeel van deze dienst is dat je onderzoekswerk online word opgeslagen, en dat deze alleen beschikbaar zijn zolang je blijft betalen. Ondertussen heeft de dienst meerdere malen de prijzen verhoogd en de bestandslimiet verkleind, wat gebruikers noodzaakt een duurder abonnement te nemen.
In wezen verdiend deze dienst aan het werk van haar abonnees. Ze eigent zich het werk toe dat de gebruikers samenstellen en houd deze gegevens in gijzeling om haar klanten te binden. Het enige wat de dienst zelf doet is het bieden van een platform, wat mensen met elkaar verbind, en het bieden van extra functies. Zaken die niet het abonnementsgeld rechtvaardigen, want alle informatie die ze biedt is ook via de normale openbare archiefdiensten te vinden. Mijn dringend advies is voor het eigen werk deze dienst niet te gebruiken.
Ancestry.com [ open in nieuw venster ]
Een ander internationaal betaald genealogieplatform. Zeer uitgebreide database, maar opnieuw beperkt beschikbaar voor niet-abbonees. Vermijden waar mogelijk, alleen gebruiken voor zoekopdrachten buiten het gebruikelijke zoekgebied.
CENTRALE DATABANKEN


Open Archieven [ open in nieuw venster ]
Een geavanceerd zoeksysteem dat alle aangemelde archieven doorzoekt. Het betreft de meeste lokale en regionale archieven in Nederland en een deel van België. De zoekresultaten geven ook meteen een doorlink naar scans van relevante bronnen. Verder geeft het zoekresultaat suggesties van andere gebeurtenissen behorend bij de gezochte persoon. Tenslotte is dit zoeksysteem volledig geïntegreerd met de database van Genealogieonline, een Nederlands Genealogieplatform met veel onderzoeksresultaten van gebruikers. Het is hierdoor mogelijk meteen mee te kijken in de stambomen van andere onderzoekers.
Archieven.nl [ open in nieuw venster ]
Een centrale pagina met daarin ondergebracht de digitale inhoud van 86 regionale archieven. Ongeveer 50.000 archiefafdelingen van allerlei aard: persoonregisters, bouwvergunningen, beeldbanken, bedrijfsarchieven, familiearchieven, kranten etc. Een haast eindeloze bron van informatie. Deze zijn doorzoekbaar met een zoekfunctie.
WieWasWie [ open in nieuw venster ]
Een centrale index en zoekfunctie van een grote verzameling Nederlandse archieven, vergelijkbaar met Open Archieven. Het is mogelijk dat deze website resultaten geeft die Open Archieven niet heeft, en andersom. Deze website is van Centraal Bureau Genealogie, en word mede aangevuld door het vrijwilligersproject velehanden.
GenVer [ open in nieuw venster ]
Een index / overzicht van alle(?) DTB boeken, Burgerlijke Stand-registers en Bevolkingsregisters. Deze zijn geordend op Provincie en Plaats. Een zeer geschikte pagina om snel een specifiek boek te vinden. Dit is vooral handig voor het zoeken in nog niet ge-indexeerde bestanden, dus het feitelijk doorlezen van de boeken.
Geneaknowhow [ open in nieuw venster ]
Een al iets oudere maar zeer informatieve website van de Stichting Geneaknowhow. Deze bied een enorme verzameling indexen, links naar een grote hoeveelheid bronnen, maar ook eigen fotos van bronmateriaal, geordend per provincie en plaats. Deze website bied ook een grote verzameling transcripties. Alles is samengesteld door vrijwilligers van de stichting.
Nationaalarchief [ open in nieuw venster ]
Voorheen bekend als GeHetNa.nl. De publiekspagina van het Nationaal Archief. Hier zijn allerlei onderdelen van het Nationaal Archief te raadplegen. Een deel van de documenten is gescand en direct in te zien. Een deel van de Nederlandse DTB boeken is hier ondergebracht. Het gaat soms om boeken die niet elders te vinden zijn. Treffers worden ook vaak gevonden in Militaire registers en lijsten van opvarenden bij de VOC. Het archief bevat een schat aan informatie van allerlei soort. Echter, het zoeken en speuren in de vele archiefbestanddelen en toegangen is onoverzichtelijk en lang niet altijd met resultaat. Mijn eigen ervaring is dat het effectiever is via google te zaken op "nationaalarchief + je zoekterm" (bijvoorbeeld DTB Sluipwijk).
Broncommentaren [ open in nieuw venster ]
Dit zijn beschrijvingen van de types bronnen en documenten die je kunt tegenkomen in archieven. Het kan helpen bij het lezen en interpreteren hiervan om een keer te lezen waarom en hoe een document werd opgesteld, waar op te letten etc.
Familysearch [ open in nieuw venster ] [ archievenoverzicht Nederland ]
Deze website geeft toegang tot het omvangrijke internationale genealogiearchief van de Mormonen (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) in Salt Lake City. Een gratis inschrijving is tegenwoordig wel nodig. Deze database bevat minstens 90% van de Nederlandse DTB boeken. Maar vooral voor internationale zoekopdrachten in een breed scala van archieven is deze dienst erg geschikt. Daarnaast bied deze website ook de mogelijkheid om er een stamboom op te bouwen en te delen.
CBG verzamelingen [ open in nieuw venster ]
Het Centraal Bureau Genealogie heeft in de loop der jaren een grote collectie opgebouwd van genealogisch materiaal, familiecollecties, dossiers, fotoboeken, handschriften. Deze zijn vindbaar via de website CBG verzamelingen. Nadeel is dat je ze alleen kunt inzien met een betaald abonnement.
Online-begraafplaatsen [ open in nieuw venster ]
Een verzamelwebsite opgezet door vrijwilligers met een index van graven, doorzoekbaar op naam en datum van de overledene. Van de meeste graven is een foto beschikbaar. De website is niet compleet, maar word continu aangevuld. Een alternatief voor deze website is het iets kleinere Graftombe.nl. De bestanden van beide websites overlappen elkaar deels.
Delpher [ open in nieuw venster ]
Een webdienst van de Koninklijke Bibliotheek, in samenwerking met diverse universiteitsbibliotheken. Met deze gratis dienst wordt een grote collectie van boeken, tijdschriften en kranten doorzoekbaar en leesbaar gemaakt. Het gaat om ca. 100 miljoen pagina's uit de periode 1600-2019.
Stamboomzoeker [ open in nieuw venster ]
Dit is niet zozeer een databank maar een losstaande zoekfunctie die verschillende genealogieplatforms doorzoekt. Heel bruikbaar om een vlotte indruk te krijgen van wat andere onderzoekers hebben gevonden van een bepaalde persoon of familie. Het bied geen toegang tot oorspronkelijke bronnen.
Archeon.de [ open in nieuw venster ]
Dit is de centrale website van de Kirchenbücher van Evangelische Kirche in Duitsland. Ondertussen zijn ze vrij ver met het digitaliseren van al hun Kerkenboeken. Deze digitale afbeeldingen zijn via deze browser te lezen. Er is wel een betaald abonnement nodig om deze in te zien.
Rijksarchief België [ open in nieuw venster ]
Dit is de publiekswebsite van het Rijksarchief Belgie. Deze heeft een centrale zoekfunctie waarmee alle bronnen op persoonsnaam kunnen worden doorzocht. De praktijk wijst uit dat het met de zoekresultaten hiervan nog wat tegenvalt. Maar het is een goede start voor odnerzoek in België.
FMG Medlands [ open in nieuw venster ]
Databank van het project Medlands van de Foundations for Medieval Genealogy. Een zeer uitgebreid bestand over adellijke genealogie welke zorgvuldig is samengesteld.
REGIONALE DATABANKEN
Een opsomming van websites en portalen van de provinciale archieven, stadsarchieven, streekarchieven, historische verenigingen etc. Er bestaat vaak wel overlap in de beschikbare gegevens. Toch kan het soms raadzaam zijn vanuit verschillende portalen te zoeken, omdat de manier van ontsluiting, zoekfunctie en aangesloten bestanden kunnen verschillen.
Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Noord-Holland
Zuid-Holland
Zeeland
GENEALOGIE WEBSITES


Pondes [ open in nieuw venster ]
Oorspronkelijk bedoeld als een database voor oost-nederland, maar inmiddels uitgegroeid tot een heel groot landelijk bestand (51 miljoen namen). Goede kwaliteit en een consistent en helder format.
Hollandse Genealogische Databank [ open in nieuw venster ]
Website van de Hollandse Vereniging voor Genealogie "Ons Voorgeslacht". Zeer grote verzameling.
Genealogie Alblasserwaard [ open in nieuw venster ]
Onafhankelijke en gratis database voor voorouderonderzoek in de Alblasserwaard. Registratie noodzakelijk. Bevat 455.000 namen.
Genealogie Hoekse Waard [ open in nieuw venster ]
Genealogische Reconstructie van de bevolking van de Hoekse Waard Bevat 455.000 namen.
Database Reijerkerk [ open in nieuw venster ]
Grote verzameling, 338.000 namen, voornamelijk in het gebied Zuid-Holland zuid
Database Den Uijl [ open in nieuw venster ]
Grote verzameling, 287.000 namen
NAAMKUNDE


Familienamenbank CBG [ open in nieuw venster ]
Databank van Nederlandse achternamen, voorheen opgesteld en in beheer bij het Meertens Instituut. Geeft achtergrondinformatie bij familienamen, geeft de aantallen en verspreiding in 2007, biedt links naar documentatie betreffende de naam, geen een indicatie van herkomst of betekenis van de naam.
Voornamenbank Meertens Instituut [ open in nieuw venster ]
Databank van Nederlandse voornamen, geeft informatie over de populariteit per geboortejaar, geografische spreiding en oorsprong van de naam.
Aardrijkskundig Woordenboek [ open in nieuw venster ]
Het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden, waarvan het eerste deel in 1837 het licht zag, is een woordenboek dat een uitvoerige beschrijving geeft van geschiedenis en geografie van grote en kleine plaatsen in Nederland. Het is lange tijd het standaardwerk geweest
Toponymisch woordenboek[ open in nieuw venster ]
Toponymisch Woordenboek van België, Nederland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en West-Duitsland (vóór 1226) door Maurits Gysseling (1960). Namenindex van historische vermeldingen van plaatsnamen in oude bronnen.
Plaatsengids [ open in nieuw venster ]
Encyclopedie van Nederlandse plaatsen, met veel informatie zoals historie, herkomst naam, beschrijving en huisdige situatie, oude fotos.
Etymologiebank [ open in nieuw venster ]
Standaardwerk waar het gaat om herkomst van Nederlandse woorden, namen en plaatsnamen. Valt onder het Instituut voor de Nederlandse Taal.
Historisch Woordenboek [ open in nieuw venster ]
Woordenboeken van het Middelnederlands, Vroeg-Middelnederlands, Oud-Nederlands en Fries.
Taaldacht Vergeten Woorden [ open in nieuw venster ]
Woordenlijst van in onbruik geraakte woorden
Genealogisch Woordenboek [ open in nieuw venster ]
Uitgebreide lijst van begrippen die je kan tegenkomen bij historisch en genealogisch onderzoek
TOPOGRAFIE


Topotijdreis [ open in nieuw venster ]
Topografische overzichten van de periode 1840-2000 aan de hand van militaire topografische kaarten (Bonnebladen)
Hisgis [ open in nieuw venster ]
De kadastrale kaart van 1832 gedigitaliseerd en gekoppeld aan perceelsinformatie.
Originele Minuutplans [ open in nieuw venster ]
De originele tekeningen van kadaster 1832, tegenwoordig in beheer bij het Nationaal Archief.
In Vroeger Tijd [ open in nieuw venster ] [ overzichtskaart ]
Dit is een vertaling van de oorspronkelijke atlas van Kuyper naar een volledig digitale interactieve website. Een knappe website gezien dit het werk van een persoon is.
Kaartencollectie Nationaal Archief [ open in nieuw venster ]
Een ruime collectie van allerlei kaarten uit de periode 1500-1950
Oude Landkaarten [ open in nieuw venster ]
Een database met historische kaarten van heel Europa
Kaartenvergelijker [ open in nieuw venster ]
Oude kaarten in Nederland vergelijken met de huidige situatie
Opentopo [ open in nieuw venster ]
Grafische bestanden van de huidige topografie te downloaden. Zeer gedetailleerd en met vermelding van locale toponiemen.
Moderne Online topografie [ openstreetmap ] [ google maps ] [ bingmaps ] [ PDOK viewer ] [ AHN viewer ]
Diverse kartografische diensten
Historische Cartografie [ oude Duitse topografische kaarten ] [ oude Belgische topografische kaarten ] [ verzameling Uni. of Texas ] [ old maps online browser ] [ verzameling Moll ]
HISTORISCHE CONTEXT


Beeldbank Nationaal Archief [ open in nieuw venster ]
Beeldbank van het Nationaal Archief. In de Beeldbank staan bijna 1 miljoen foto’s en tekeningen van erfgoed, afkomstig van verschillende bronnen. Het bevat onder andere de hoofdcollecties Archeologie, Heemschut, Gebouwen, kunst, kadastrale kaarten, landschap, Westfries- en Zuiderzeemuseum.
Musea Monumenten Archeologie Collectie Nederland [ open in nieuw venster ]
Beeldbank met 6 miljoen objecten van culturele instellingen.
Geheugen van Nederland [ open in nieuw venster ]
Een beeldbank met divers materiaal uit het Nederlandse verleden.
Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren [ open in nieuw venster ]
Deze dienst is niet specifiek gericht op het doen van historisch onderzoek, maar deze collectie bevat wel veel werken over de cultuur van ons land of landsdelen in het verleden. Thematisch is deze dienst niet erg toegespits op het doen van gericht historisch onderzoek, maar soms leidt een google-zoekopdracht over een bepaald historisch gegevens naar een boek uit deze bibliotheek.
Historiek [ open in nieuw venster ]
Online geschiedenis magazine met historische beschouwingen, achtergronden, verhalen, beschrijvingen, biografieën, publicaties, boekbesprekingen, nieuws, etc.
Oude Beroepen [ open in nieuw venster ]
Een uitgebreid overzicht van oude beroepsnamen
Wikipedia [ open in nieuw venster ]
Wikipedia bied vaak een goed uitgangspunt voor onderzoek naar historische personen, plaatsen, gebeurtenissen etc.
Google, Google Image, Google Books en Google Scholar
Via de diverse diensten van Google bereik je bijna alles wat er op het internet gepubliceerd is. Gewoon zoeken in Google is vaak de kortste weg om te achterhalen of iets al door iemand anders is uitgezocht. Het scheelt je een hoop werk. Leren om creatief gebruik te maken van de zoekfuncties, zoals google image, brengt je soms informatie die je anders niet zou vinden. Het blijft wel noodzakelijk om zelf een schifting te maken tussen de 99% onzin en de 1% gedegen informatie.
In de boekencollectie van google books is een grote verzameling van oude boeken gescand en online leesbaar gemaakt. Deze zijn doorzoekbaar via hun zoekfunctie. Let wel: niet alle historische boeken zijn even betrouwbaar waar het aankomt op weergave van historische feiten. Er is in de loop der eeuwen veel geschiedsvervalsing gedaan, vanuit romantisch motief, om een "voorname" familiegeschiedenis te construeren of uit academisch prestige.